Hagyományos mesterségek ismertetése

Első alkalommal került sor a „Hagyományos népi mesterségek ismertetése” rendezvénysorozat megszervezésére Négyfaluban. A rendezvény szervezője a Barcasági Csángó Egyesület, a  Négyfaluban és környékén működő kézművesek civilek szervezete, amely azért jött létre, mert szükségét érezték, hogy egybe tartozzanak, mert közös érdekük és céluk van. Céluk, a hagyományos népi mesterségek gyakorlása és továbbadása a következő nemzedéknek. A rendezvénynek a Barcasági Csángó Alapítvány adott otthont, négyfalusi civil szervezet, mely a szorvány oktatás, kiemelkedően a Zajzoni Rab István Középisola támogatása céljából jött létre. Felelősségének és kötelezettségének érzi azonban minden olyan rendezvény, tevékenység felkarolását, mely a helyi hagyományok és kúltura megőrzéséhez kapcsolódnak.

A „Hagyományos népi mesterségek ismertetése” két napos rendezvény volt, mely első sorban a helyi kézműveseket hozta egybe, ugyanis reggel 10 és este 6 óra között együtt töltötték hétvégéjüket. Bár első alkalommal szervezték és nem ajánlottak sem miccset, sem sört melléje, szép számban megfordultak az érdeklődök. A legfiatalabb 7 évestől egészen az idősebb korosztályig nagyon változatos volt az érdeklődök köre. A kisebb létszám lehetővé tette, hogy a mesterek hosszabb ideig foglalkozzanak egy-egy vendéggel és nyugottan lehetett elkészíteni egy-egy alkotást. Aki megfordult a rendezvényen kipróbálhatta a szövést (Czimbor Izabella és Páll Etelka segítségével), a gyurmázást (Kádár Enikővel), a rézverést (Sipos Gaudi Istvánnal), a gyöngyfűzést (Nagy Klárával), a varrást (Pásztori Anna, Sipos Gaudi Magda és Benedek S. Ilona irányította), a makramét (Dombi Enikővel), a fafaragást (Csukás Károly mutatta meg), a kosárfonást (Nagy István segítségével), a bútorfestést (Kiss Zitával) és a mézespogácsa diszítését (Giro-Csabai Csillával).

A kézművesek szerint jó volt együtt lenni, együtt alkotni, közvetlenebb kapcsolatba kerülni az érdeklődökkel. Felismerni, hogy van érdeklődö aki hobby-ként szeretné elsajátítani valamely mesterséget és erre hajlandó lenne időt és anyagi befektetést áldozni, mert egy saját alkotás örömöt és elégtételt ad.

A résztvevők meglepődtek, hogy ilyen szép számban vannak kézművesek közösségükben. Azáltal, hogy kipróbálhatták a kézimunkálást rájöttek, hogy mennyire időigényes és próbára teszi a türelmüket.

Ugyanakkor tetszett, hogy célszerű használati tárgyak előállítását tanulhatták meg.

A rendezvényen készült alkotások alapanyagát a Négyfalusi Polgármesteri Hivatal és a Communitas Alapítvány, kézművesek tiszteletdíját a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatta. Az adományok a Barcasági Csángó Alapítvány költségeit enyhítették.

Hlavathy Zsuzsánna

Hagyományos népi mesterségek ismertetése - rendezvény plakátja