Történetünk

Megalakulás

A Barcasági Csángó Alapítvány (hivatalos nevén Asociația Ceangăilor Bârsa)  1990-ben alakult Négyfaluban (Săcele), Brassó megyében, helyi értelmiségiek és vállalkozok indítványozására.

Fő célkitűzése a barcasági magyar oktatás, kiemelten a négyfalusi Zajzoni Rab István Középiskola támogatása. Ugyanakkor céljai közé tartozik a barcasági csángók életének, hagyományainak, szokásainak ismertetése és terjesztése.

Múlt

A Barcasági Csángó Alapítvány 55 tagot számláló egyesület. Működését azonnal a rendszerváltás után megkezdte, igyekezvén háttérintézményként működni az akkoriban alakuló Zajzoni Rab István Középiskolának. Első lépésben két ingatlant szerzett. Az egyik ingatlan felújításra került és helyet adott a középiskola bentlakásának. A másik egy régi hagyományos csángó ház, mely jelenleg is felújításra vár.

Több vezetőség váltotta egymást, igyekezvén, hogy az alapítvány célkitűzéseinek eleget tegyen. A kedvezőtlen, nehéz anyagi körülmények és humán erőforrás hiánya sajnos megakadályozta ezt az igyekezetet. Több éves szünetelés után az alapítvány 2010 óta került újra a közösség érdeklődési körébe és 2012 óta beszélhetünk újjáélesztéséről.

Jelen

Törekszik az alapító tagok célkitűzéseit megvalósítani: támogatni a barcasági, kiemelten a Zajzoni Rab István Középiskola szórvány oktatását; ismertetni a térség adottságait, hagyományait, szokásait; ingatlanjait karbantartani és működtetni: az egyik ingatlanában szálláshely alakult ki, amely az iskola kérésére bentlakásként működhet, illetve diák/turistacsoportok számára olcsó, színvonalas szállást szolgáltat; a kisebb, régi, hagyományos épületében az iskola számára biztosít könyvtár helységet – 2015-ben elindította a „Könyvtár, az iskola árnyékában” programját, amely által korszerűsíteni tervezi a könyvtár használatát.