Szakmai továbbképzés a közösségért tevékenykedő fiataloknak

A Barcasági Csángó Egyesület, a Bethlen Gábor Alapkezelő támogatásával, a 2017-2018-as tanévben immár ötödik alkalommal hirdette meg és díjazta a Zajzoni Rab István Középiskolában tanuló középiskolások körében a legaktívabb, legösszetartóbb és legtöbb önkéntes munkát vállaló osztályt. Az V. Osztályszellem díjat elnyert osztály mellet szakmai továbbképzésben részesültek az iskola diáktanácsát alkotó diákok is. Az iskola háttérintézeteként működő Barcasági Csángó Egyesület minden évben igyekszik elismerni és továbbfejlődési lehetőségeket biztosítani azon diákok számára, akik nyitottak a közösségi munka iránt, akik szeretnének és tesznek is a közösségük építéséért és fejlődéséért.

A 2017-2018-as tanévben az Osztályszellem díjat a középiskolások körében a X. osztály nyerte el. A szakmai továbbképzést kiemelten a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatta, az útiköltségét pedig az Erdély Kárpát-Egyesület. A képzésre Szovátán került sor és a már nagyon jól ismert és elismert cég az Outward Bound Románia bonyolította le. A diáktanács csapata Csíkrákoson töltötte egyik hétvégéjét, ahol szintén színvonalas csapatépítő tevékenységek és kikapcsolódás várta őket.

 

Így látta a csapatépítő hétvégét egyik részvevő diák:

„A csapatépítő táborra október 12–14 között került sor, útközben meglátogattuk a parajdi sóbányát is, mert sokan közülünk még soha nem jártak ott. Mivel nem siettünk és már közel is voltunk a táborhoz, örömmel mentünk le a bányába, ahol az osztály új dolgokat tanulhatott és kitűnően szórakozott. A táborba érve egy kis energizáló játék után lepakoltuk a csomagokat, ebédeltünk és el is indultunk egy kis sétára. Kiderült, hogy az úti célunk a legközelebbi dombtető lesz, viszont az új barátunkat, Bobot, az embermagasságú traktorkereket is magunkkal kellett vigyük. Nem volt egy könnyű feladat Bobot felvinni a meredek dombra és mivel nem engedhettük le a domboldalon, mert már a csapat részévé vált, lehozni még nehezebb volt. Másnap egy egész napos túrán vettünk részt, ami több szempontból is megerősítette csapatunkat. A Medve barlangot is volt időnk megcsodálni, majd a tábortűzhely megtalálása után a túrát tokányfőzéssel és néhány játékkal zártuk, majd sötétedéskor visszaindultunk a táborhoz fej- és zseblámpák segítségével. Utolsó napon tutajokat kellett készítsünk, amelyekkel át tudunk kelni egy tavacskán. Volt akinek sikerült ez a feladat és volt, aki egy kicsit megmártózott a tó hideg vizében, viszont mindenki közülünk tanult az nap hasznos dolgokat. A csapatépítő végén kiértékeltük a tábort és elbúcsúztunk a három trénertől: Vikitől, Pöcöktől és Robi-Zolitól, majd hazaindultunk. Felejthetetlen tábor volt, amely keretein belül sok új hasznos dolgot tanulhattunk és kitűnően szórakoztunk. Egyetlen hiányossága a hétvégének, hogy nem maradtunk képes emlékekkel, csak azzal amit magunkban raktároztunk, úgyanis a teljes idő alatt nem használtuk telefonjainkat.”

 

A diáktanácsot összerázó hétvége rövid összegzése:

„Idén Csíkrákoson került sor a Zajzoni Rab István Középiskola Diáktanácsának a csapatépítőjére, amelyen tizenkilenc tanuló és egy felügyelő tanár vett részt. A csapatépítő célja, hogy összekovácsolja az új tagokat és a régieket, hogy majd a későbbiekben sikeresen dolgozhassanak együtt, valamint a kommunikáció, a bizalom és az alkalmazkodó képesség fejlődése. A képzést egy tréner, illetve a régebb tevékenykedő diáktanácsos fiatalok tartották. A játékok során mindenki kiléphetett kicsit a komfortzónájából, új dolgokat próbálhatott ki. Az összerázó feladatok mellett persze nem maradhatott el a szórakozás sem. Az éjszakába nyúló társasjáték és a reggelig tartó beszélgetések is mind hozzájárultak a családias hangulat kialakulásához.”

 

A program legnagyobb nyeresége, hogy tapasztalt, kiegyensúlyozott, lendületes egyéneket képezzünk a közösségi munkák megvalósítására. Jelen program komoly befektetés a közösségünk jövőjébe.

 

A Barcasági Csángó Egyesület nevében

Hlavathy Zsuzsánna