Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. - IFJ-KP-1-2019/1-000433-VAL-ELS/001 és MHP-RO-1-2019/2-000030-VAL-ELS/001

A Barcasági Csángó Egyesület (Alapítvány) már több éve sikeresen pályázik, és nyer támogatást a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. részéről. Az előző évekhez hasonlóan 2019-ben is két kategóriában részesült támogatásban: az ifjúsági és cserkészközösségek tevékenységének támogatása és az erdélyi nemzeti jelentőségű programok megvalósítására kiírt pályázat keretében.

Az ifjúsági és cserkészközösségek tevékenységének támogatása kategóriában az egyesület „Az önkéntes munka támogatása és népszerűsítése az ifjúság körében” című pályázatával nyert. A támogatás a középiskolás osztályoknak szól azzal a felhívással, hogy az az osztályközösség, amely a legtöbb – iskolán belül, illetve a helyi közösségben - önkéntes munkát vállal, egy jutalomkirándulásban részesül. Ezzel párhuzamosan jutalomban részesülnek az iskola diáktanácsának diákjai is, akik az év folyamán számos iskolai programot szerveznek és bonyolítanak le, valamint partnerként részt vesznek a helyi közösségi programok szervezésében: helyi fesztivál, karácsonyi vásár, ifjúsági napok. A partnerségek, önkéntes munkák vállalásával az iskola diákjai kapcsolatba lépnek a helyi közösségi, kulturális élet szervezőivel, ami az iskola elvégzése után megkönnyíti a belépést a helyi szervezetekbe. Így próbáljuk növelni az utánpótlás lehetőségét, ami a szórványban élő magyarság nélkülözhetetlen humánerő-forrása, ami egyben a kultúra, a magyar öntudat megmaradását is biztosítja. A jutalomkirándulás nemcsak egy szórakoztató, lazító hétvége, hanem szakmai képzéssel járó 3 napos kiruccanás, ahol a diákok személyiségfejlesztő, önismereti- és csapatépítő játékokat játszanak, valamint rendezvényszervezői adottságaikat fejleszthetik.

A kis létszámú közösségek miatt az idén 3 csoportot is sikerült eljuttatni egy-egy csapatépítő hétvégére. Az egyik csapat Szovátán az Outward Bound Románia által szervezett hétvégén, két csapat pedig Csíkrákoson a Cserekert vendéglátó és tapasztalt cserkészvezetők által működtetett programban vett részt.

A program tapasztalatairól a résztvevők beszámolói tanúskodnak:

„Az idei csapatépítő különleges és teljesen új élmény volt számunkra. Sokat dolgoztunk azon, hogy megnyerjük az Osztályszellem-díjat, és úgy érezzük, megérte ezért a csapatépítőért küzdeni. E három nap alatt sok játékkal, próbával álltunk szemben, amelyek próbára tettek úgy mint csapatot, és úgy mit egyént is. Első teljes napunk egy egésznapos kirándulás volt, melynek fénypontja az volt, hogy párokba rendeződve egymást kellett vezessük, mialatt egyikünknek szemellenzője volt. A napot egy kellemes tábortűzzel zártuk, s vidáman dalolgattunk és játszottunk. Kedvenc napunk talán az utolsó nap volt, mivel a kötélpályán egymást kellett biztosítanunk, s ehhez rengeteg odafigyelésre és pontosságra volt szükség, és persze a legfontosabb, a bizalom. Ezek a feladatok sokat segítettek abban, hogy könnyebben megbízzunk egymásban, és hogy elfogadjuk egymást. A csapatépítő elején egy papírra le kellett írjuk az elvárásainkat a programmal és önmagunkkal szemben. Szerintem mindenkinek sikerült bizonyítani, hiszen mindenki kilépett a komfortzónájából, és aktív tagjává vált az osztályunknak. Reméljük, hogy jövőre is meghirdetik, megnyerjük és részt vehetünk egy ilyen jó csapatépítőn. Köszönjük a lehetőséget!” (Sipos Zsuzsa)

„A tábor helyszíne a csíkrákosi Cserekert vendégház, ahol a csapat szállásban, teljes ellátásban és egy ötletesen és érdekesen összeállított csapatépítő tevékenységcsomagban részesült. Íme rövid leírása átélt élményeinknek. Türelmetlenül vártuk azt a pillanatot, amikor végre leszállunk a vonatról, és ott leszünk Csíkrákoson, ott ahol el fogjuk tölteni az elkövetkezendő hétvégénket. Az utazás alatt egyesek telefonoztak, illetve zenét hallgattak, mások pedig játszottak, beszélgettek erről-arról, vagy pont a tájat bámulták. Az utunk során a vezetőnkkel is találkoztunk. Meglepetésünkre ez a férfi nem is volt olyan öreg, csak 19 éves. Tóninak szólítottuk. Kerek négy órát mentünk a vonattal, igy csak este 8-kor értünk Csíkrákosra. Sötét volt és sáros volt az út, de minket ez nem érdekelt. Éhesek voltunk! A szállásunkhoz érve letettük csomagjainkat, és elindultunk vacsorázni. Az ebédlő szép volt, az étel is ízlett, kacagtunk, viccelődtünk az asztal körül. Miután ettünk, visszamentünk a szállásunkhoz, ahol elkezdtük az ismerkedést. Gyorsan megbeszéltünk mindent, a szabályainkat is összeállítottuk közös megegyezéssel, s jöhetett a következő nap. Másnap délelőtt elkezdtünk játszani cserkész játékokat, egyesekben sokat szaladtunk, másokban pedig figyelem és gyorsaság volt a lényeg. Az udvar nagy volt, egy-két fával és egy hintával az udvar egyik felében, ami pont teljesítette vágyainkat. Estefelé a házban játszottunk olyan játékokat, ahol jobban megismerhettük egymást, de itt is voltak gyorsaságot és figyelmet igénylő játékok. Az utolsó napunkon elmentünk túrázni a közeli kápolnához, ami egy dombon volt. Az utunk során egy bővizű forráshoz is eljutottunk. A táj nagyon szép volt onnan fentről, s Tóni elmesélte, hogy miként jelezték egymásnak a falvak, ha jött az ellenség. Tüzet raktak, hogy a más falvak is észrevegyék a füstöt és meneküljenek. Az egész hétvége jó volt. Játszottunk egy csomó játékot, kirándultunk, de a legfontosabb az volt, hogy közelebb jutottunk egymáshoz.“ (Tureac-Tikosi Andrea)

"MI, a diáktanács
Már szeptemberben lezajlott az új tagok felvétele a diáktanácsba. Év elejétől nagy léptekben rendeztünk különféle tevékenységeket, versenyeket, legfőképpen a mozgóversenyt, amit már közel 6-dik alakalommal vállaltunk be, hiszen évről évre sikeresebbé válik. Rövid és sűrű félév volt, amit egy kis szórakozással, kikapcsolódással és csapat összerázással búcsúztattunk. A csapatépítőre Csíkrákosra mentünk, ahol már pár évvel ezelőtt is felbukkantunk. Azért választottuk ezt a helyet, mert nagyon sikeresnek bizonyult és a város zaja mellett jól fogott egy kis falusi csend. A csapatépítő tréninget szakember tartotta, cserkésznevén, Mókus. Választási lehetőséget kaptunk, hogy milyen tevékenységeken vegyünk részt. Két lehetőséget kínált, csapatépítő feladatokon való részvétel vagy elméleti képzés a diáktanácsunk vezetéséről. Úgy döntöttünk, hogy mindkettőre szükségünk van. Napirendünk a következő volt. Péntek este 8 óra körül érkeztünk meg a szállásra, volt egy kis beszélgetés, arról, hogy mit is várunk el ettől a hétvégétől. Szombat reggeltől már el is kezdődtek a tevékenységek, különféle feladatokat kellett megoldanunk úgy egyénileg mint csapatban is. Leginkább az eszünkre volt szükség. Bekapcsoltuk Mókust is a diáktanácsunk életébe, elmondtuk, hogy mit is jelent számunkra a DT. Három fontos kérdést tett fel nekünk Mit? Hogyan? Kikért? Ezek a kérdések mind magára a DT-re utaltak. Rengeteg újdonságot nyújtott nekünk, megismertette velünk a Pareto-módszert, ami abból áll, hogy a diákok 80 százalékát érdeklik bizonyos tevékenységek, de igazából csak a 20 százaléka fog aktívan részt is venni rajtuk. A sok elméleti rész mellett akadt egy eléggé megerőltető fizikai feladatunk is, kézen fogva álltunk egy vékony farönkön és a feladatunk az volt, hogy egymással helyet cserélve sorrendbe álljunk fel aszerint, hogy mikor kerültünk be a DT-be, anélkül hogy leszálltunk volna a farönkről. Délután kirándulni mentünk, hogy egy kis időt töltsünk a friss levegőn. A szombat estét kártyajátékokkal zártuk. Vasárnap reggel összecsomagoltunk, keveset beszélgettünk és elkészítettük az évi eseménynaptárt. Ez a csapatépítő eltért az eddigiektől, mivel most inkább a DT fejlesztésére összpontosítottunk. Célja az volt, hogy keppességeink szerint segítsük a diáktanács munkáját és hogy kiértékeljük az eddig elért eredményeinket, új célokat tűzzünk ki, és együtt új erővel vágjunk neki a jövőbeli feladatainknak. Köszönjük a Barcasági Csángó Alapítványnak és Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nek a lehetőséget, hogy részt vehettünk a csapatépítő tréningen. Igazán nagy élmény volt." (Bartos Király Júlia)

A Barcasági Csángó Egyesület immár 6. alkalommal szervezte meg a Zajzoni Rab István Középiskola számára az Osztályszellem-díjat, valamint járult hozzá az iskola diáktanácsos diákjainak a képzéséhez. A program legnagyobb nyeresége az, hogy tapasztalt, kiegyensúlyozott, lendületes egyéneket igyekszünk nevelni a közösség számára. Az olyan kis, szórvány közösségeknek, mint a barcasági csángók, a fennmaradás alapfeltétele a folyamatos humánerőforrás biztosítása, ami a nagy elvándorlás, illetve beolvadás folyamatában a legnagyobb kihívás a helyi közösségnek.

A másik támogatási kategóriában a „Barcasági szórványkollégium működési és beruházási költségeinek támogatása” címmel pályázott az egyesület. A Barcasági Csángó Egyesület (a közösség Alapítványként ismeri) több éve részesül meghívásos pályázatban, a „Szórványkollégiumi programok megvalósítása” alkategóriában. Bár a kollégium/bentlakás szerepét, teljes felszereltsége ellenére, számos próbálkozás után sem tudja teljesíteni, érdeklődés, gyereklétszám hiányában, mégis kiemelkedően fontos alappillér a barcasági magyarság életében. Elsősorban a Zajzoni Rab István Középiskola háttérintézetménye, ami az iskola számára kiemelkedően fontos támogatás, számos rendezvénynek ad helyet, 2016-ban elindította és jelenleg is működteti a Barcaságot népszerűsítő programot, kiadványok kiadását támogatja, kapcsolatokat, hátteret és támogatást nyújt különböző kezdeményezéseknek és egyesületeknek, és nem utolsó sorban színvonalas ifjúsági szállást biztosít diák- és turistacsoportoknak kedvező áron. A 2019-es pályázat, mint ahogy az utóbbi 5 évben az ehhez hasonló pályázatok, nagyrészt az egyesület alkalmazottjának és könyvelőjének az egyéves bérét fedezi, kisebb részben pedig beruházási költségeket fedez. Ebben az évben a személyi kifizetések mellett 38 székkel újult meg az egyesület közösségi terme.

A meghívásos pályázatnak köszönhető, hogy az egyesület működik, és ennek következtében még termel is annyit, hogy különböző programokat tud támogatni, és minden évben egy kicsit fejleszteni is tudja saját infrastruktúráját. Ezáltal biztosítani tudja egy pillér megmaradását és működését a barcasági szórványban. Minden ilyen pillér hihetetlenül értékes és ugyanakkor nagyon törékeny. Köszönjük a támogatást és reméljük, hogy a jövőben is lesz lehetőség ezt a közösségi pillért támogatni.

Hlavathy Zsuzsánna – Barcasági Csángó Egyesület elnöke