Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. - NUP-KP-2-2021/2-000567

Az egyesület hivatalosan 1991-ben alakult azzal a céllal, hogy támogassa a barcasági szórvány oktatást és kulturális életet. Élettörténete nagyon hányavetett volt. Az évek folyamán igyekezett eleget tenni céljainak, de a körülmények néhányszor megállították ebben a folyamatban. Egyszerre kezdte életútját a jelenleg nagyon eredményesen működő más szórvány egyesületekkel, alapítványokkal, de a humánerőforrás, a kapcsolatrendszer
hiánya miatt messziről nem büszkélkedhet hasonló eredményekkel. A sikertörténet ott rejlik benne, hogy kb. 10 év teljes inaktivitás után mégis sikerült poraiból újjáéleszteni és lassan, de biztosan a célkitűzéseit ismét teljesíteni 2012 óta. Úgy éreztük, hogy bármennyire is szerények a megvalósítások azt meg kell ünnepeli. Az ünnep erőt adhat egy újabb 10 év megszervezésére, lebonyolítására. Az ünnepi program főleg a volt és jelenlegi tagoknak és azok hozzátartozóiknak szólt, valamint partnereinknek, támogatóinknak, de nyitott volt bárki részére aki érdeklődik a helyi szórványmunka iránt. A program változatos volt, mint ahogy a tagok életkora azt meg is követelte, ugyanis vannak akik már a nyugdíjkort is rég elhagyták, de vannak kisgyerekes családok is.
A megvalósított program:
- szeptember 24-26-án egész napos: gyerekeknek népi játékok és népi foglalkozások; kiállítás;
- szeptember 24-én ünnepi program: "Visszatekintés a múltban, tervezés a jövőbe" című előadás és kiállítás megnyitója; emlékkönyvjelzők átadása; emléktábla leleplezése, kötetlen beszélgetés egybekötve egy állófogadással. Az eseményt egy kis kiállítás egészítette ki, ami próbálta összefoglalni az elmúlt éveke eredményeit. A rendezvény a közösségi Szent Mihály Napok keretében került megszervezésre, amin által sokkal többen látogatták és ismerkedtek az egyesület tevékenységével, megvalósításaival. Szerényen, de a közösségre és egymásra figyelve ünnepeltük meg a egyesület 30. évfordulóját, az egyesület négyfalusi székhelyén, amely az utóbbi 9 évben folyamatosan korszerűsödött.

A rendezvény első lépése az egyesület logójának a 30 éves ünnepélyhez való átalakítás, valamit a plakátok és meghívok tervezése és kivitelezése volt. Az alkalomra megtervezett logó pirogravirozás technikával egy fakönyvjelzőre került, amely ajándék-emlékként szolgált a részvevőknek, akik kiemelten az egyesület volt és jelenlegi tagjai, partnerek és támogatók voltak.

A rendezvény ünnepi eseményén körülbelül 70 fő jelent meg, akik az egyesület volt, jelenlegi tagjai, partnerek, támogatók voltak. A kiállítás 3 napon keresztül látogatható volt, s mivel a rendezvény a helyi közösség legnagyobb ünnepének, a Szent Mihály Napok keretében zajlott a pontos létszám nem ismert. A Szent Mihály Napokat azonban tudjuk, hogy több százan meglátogatják. A gyerekeknek szánt program, a népi játékoknak pedig 3 napon keresztül a teljes kapacitása le volt foglalva, gyerekek és felnőttek számára talán a ünnep fénypontja volt. Ugyanúgy pontos létszámot ne tudunk, de több száz gyerekre lehet saccolni a megfordultak számát.

A pályázatban megfogalmazott konkrét esemény lezárult, az egyesület közösségi munkája azonban folytatódik, amit azt a ünnepi logónkban is vállalunk.