Communitas - MUV-21/2-0140

A kerek évforduló alkalmából az egyesület egy, egy napos rendezvénnyel ünnepelte meg fennállásának 30. évét. A program keretében részben a gyerekeknek, részben a felnőtteknek, kiemelkedően az egyesület volt és jelenlegi tagjainak, partnereinek szervezett egy meghitt, tartalmas programot.

 

Az egyesület hivatalosan 1991-ben alakult azzal a céllal, hogy támogassa a barcasági szórvány oktatást és kulturális életet. Élettörténete nagyon hányavetett volt. Az évek folyamán igyekezett eleget tenni céljainak, de a körülmények néhányszor megállították ebben a folyamatban. Egyszerre kezdte életútját a jelenleg nagyon eredményesen működő más szórvány egyesületekkel, alapítványokkal, de a humánerőforrás, a kapcsolatrendszer hiánya miatt messziről nem büszkélkedhet hasonló eredményekkel. A sikertörténet ott rejlik benne, hogy kb. 10 teljes inaktivitás után mégis sikerült poraiból újjáéleszteni és lassan, de biztosan a célkitűzéseit ismét teljesíteni 2012 óta. Úgy érezzük, hogy bármennyire is szerények a megvalósítások azt meg kell ünnepeli. Az ünnep erőt adhat egy újabb 10 év megszervezésére, lebonyolítására. Az ünnepi program főleg a volt és jelenlegi tagoknak és azok hozzátartozóiknak szólt, valamint partnereinknek, támogatóinknak, ami több mint 150 fő, de nyitott volt bárki részére aki érdeklődik a helyi szórványmunka iránt. A programot változatosnak tervezzük, mint ahogy a tagok életkora azt meg is követeli, ugyanis vannak akik már a nyugdíjkort is rég elhagyták, de vannak kisgyerekes családok is.

A megvalósított program:

- 2 egész napos program: gyerekeknek népi játékok és népi foglalkozások; kiállítás;

- kora délutántól estig tartó program: "Visszatekintés a múltban, tervezés a jövőbe" című előadás; emlékkönyvjelzők átadása; kötetlen beszélgetés egybekötve egy állófogadással.

Az eseményt kiegészítő kiállítás, egy összefoglalója volt az elmúlt évek eredményeinek, eseményeinek, amely több napon át látogatható és nyitott volt a nagyközönség számára. Ugyanakkor egy kültéri népszerűsítő 3 nyelvű tábla került elhelyezésre, mely röviden ismerteti az egyesületet és felsorolja azt a 57 alapítónak a nevét akik 30 éve létrehozták.

 

Az ünnep alkalmából tervezésre került egy sajátos logó, ami ismerteti az egyesület 30 éves fennállásának évforduloját. Ez a logó került fel különböző népszerűsítő anyagokra: meghívó, plakát, Facebook oldal, honlap, emlékkönyvjelző, emlék pannó, csészék és kulcstartók. Az emlékkönyvjelzők a volt és jelenlegi tagok között került kiosztásra, ami egy szimbolikus köszönetnyilvánítás volt az eddigi munkájukért, támogatásukért. Kiemelkedő pillanata volt a rendezvénynek az 2 darab 1,5x1,5 m nagyságú emlék panók leleplezése. A pannókat az egyesület bejáratánál helyeztük el. Az egyik ismerteti 4 nyelven az egyesületet, a másik pedig tartalmazza annak az 57 alapítónak a nevét akik 30 évvel ezelőtt összefogtak és létrehozták ezt a civil mozgalmat.

Az egyesület közösségi termében került megszervezésre a találkozó, az állófogadás és a kiállítás. A kiállítás keretében egy rövid összefoglaló fogadt az érdeklődőket, arról, hogy mikor és hogyan történt a megalakulás, és milyen események, sikerek voltak az elmúlt 30 évbe, amit tárgyi kiállítás egészített ki a kiadványok és népszerűsítő anyagokból.

 

 

Szerényen, de a közösségre és egymásra figyelve ünnepeltünk.

Köszönjük a Communitas Alapítvány támogatását.

 

Hlavathy Zsuzsánna

programfelelős